Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 25 Nisan 2024 Perşembe
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Hayvanseverler basın açıklaması yaptı   15.11.2018  
   Anadolu Fed Yalova Temsilcisi Reyhan Ataman ve Marmara Fed Yalova Temsilcisi Ertan Piştof, AK Parti Çınarcık İlçe Başkanı Murat Kaya’nın da desteği ile Çınarcık Cumhuriyet Meydanı’nda, 11.11.2018 Pazar günü bir basın açıklaması düzenledi.
   

Açıklama şu şekildeydi:

“DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI ve HAYVAN DOSTLARI”

“Şu anda saat 14.00'de, yurt çapında, 69 şehirde yapılmakta olan eş zamanlı basın açıklamasında, hayvanların duyulmayan çığlığını duyurmak için binlerce CAN DOSTU ile birlikte meydanlardayız ve hep birlikte "CAN veririz ama CANLARIMIZI vermeyiz" diye haykırıyoruz.

 Geçmişte hayvanlar için vakıflar kuran, birçok dünya ülkesinden önce hayvana şiddete yaptırımlar getirmiş olan, hayvana merhamette dünyaya nam salmış olan toplumsal belleğimizi yok sayarak, âdeta toplumumuza ihanet edermişçesine, hayvanları SÜRGÜN, ESARET ve ÖLÜMLERE mahkum etme belediyeler tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile sürdürülüyor. 

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, hayvanlara yönelik şiddet ve işkencelerin artması karşısında, yasanın TCK kapsamına alınması ve hayvanlar için daha iyi koşulların sağlanması bağlamında "Bu yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın" talimatını FIRSAT bilen Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları, yine HAREKETE geçip, sokak hayvanları için KATLİAM maddelerini Hayvanları Koruma Kanunu'nu değiştirmek için tasarılarına eklediler.

 Bırakın Anadolu'yu, Ankara'da bile bir tek belediyenin ölüm kampı barınağına gitmemiş olan, uygulamalardan ve ölüm koşullarından habersiz bakanlık bürokratları, kapalı kapılar ardında STK'lardan ve kamuoyundan gizleyerek bu KATLİAM KANUN TASARISINI ölüm maddeleri ile Cumhurbaşkanlığı'na ve TBMM'ye sunma hazırlığındalar.

Belediye bütçelerine resmen ZEHİR ve KIYMA parası konarak sokaklardaki hayvanların zehirlenerek öldürüldüğü ülkemizde, 2004 yılında çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu ile, sokak hayvanı sayısının zehirleyip öldürerek değil, bilimsel ve tıbbi koşullarda KISIRLAŞTIRMA operasyonları ile kontrol altına alınması hükme bağlandı. Fakat Ankara, İstanbul ve İzmir gibi en büyük belediyeler bile, kanunu uygulamadıkları gibi, büyük önem taşıyan 6. MADDE hükmü olan KISIRLAŞTIRMAYI yapmadılar, hayvan sayısı artıp vatandaş şikayet ettikçe, hayvanları toplayıp öldürüp yok ettiler; ölüm barınaklarında esir ettiler; dağa, taşa, ormanlara ve başka ilçelere attılar.

Tarım ve Orman Bakanlığı, UYGULANMAYAN KANUNU UYGULATMAK ve görev yapmayan belediyelere GÖREV YAPTIRMAK yerine, hayvanlara ŞİDDET ve VAHŞETİN durması için kanunun TCK'ya alınması her gündeme geldiğinde, 6. MADDEYİ değiştirip, SÜRGÜN- KATLİAM maddelerini tasarıya ekleme çabasına girmektedirler.

Önce 100.000'lerce hayvanı toplayıp, ormanlarda oluşturulacak dev açık hava hapishanelerine doldurma ve sonraki dönemde yine 100.000'lerce hayvanı şehir dışlarındaki beslenme alanlarına sürgün etmeyi içeren tasarılar, o dönemde başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımız'ın talimatları ile durduruldu. Şimdi ise, "İZLE-DENETLE" kılıfı altında 100.000'lerce hayvanın DEVASA TOPLAMA KAMPLARINA kapatılmasını içeren YASA TASARISININ KATLİAMLAR getireceğini ve bunun yanında sokak hayvanı sayısında da artışlara sebep olarak kırsalda yaşayan halktan gelen şikâyetleri çözmekten ziyade büyüteceğini Sayın Cumhurbaşkanımıza duyurmak istiyoruz.

 Önerilmesi bile insanlık suçu olan SÜRGÜN ve KATLİAM yasasına karşı, 300'den fazla STK, gurup ve platformdan oluşan Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu olarak, tek yumruk olarak meydanlardayız. Bu yasa tasarısının TBMM'ye sunulmaması için "KATLİAM YASA TASARINA HAYIR! CAN VERİRİZ, CANLARIMIZI VERMEYİZ" diye bir kez daha haykırıyor, tasarının STK'ların görüşlerinin de alınarak hazırlanmasını, Anadolu'nun merhamet geleneğine uygun, çağdaş ve dünyaya örnek bir hayvan hakları kanunu için taleplerimizi kamuoyuna sunuyoruz.  

 Taleplerini de şöyle belirttiler:

1. Kanun, Türk Ceza Kanunu kapsamına alındığında İŞKENCE, TECAVÜZ, ÖLDÜRME SUÇLARININ cezaları 2 yıl 1 aydan başlamalı.

2. Sahipsiz hayvanların KISIRLAŞTIRILMALARI ve ALINDIĞI YERE BIRAKILMASINI esas alan 6. MADDE kesinlikle DEĞİŞTİRİLMEMELİ, belediyelerce UYGULANMASI sağlanmalı.

3. Kanunu uygulamayan belediyeler üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın İDARÎ YAPTIRIMI olmalı ve hayvana şiddet, vahşet uygulayan belediye görevlileri de TCK'ya göre CEZA kapsamına alınmalıdır.

4- Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney laboratuvarlarında esir edilen ve yük taşıtma, dövüş, avcılık gibi amaçlarla kullanılan ve her türlü insan menfaati amacı sömürülen hayvanlar üzerindeki VAHŞETLERE ve ZULME son verilmeli, internet-petshop-üretim çiftliklerinden hayvan ÜRETİM ve satışları EN AZ 5 YIL SUREYLE yasaklanmalı, evcil-yaban hayvanlarının ithalat ve ihracatı durdurulmalıdır. 

5. Tehlikeli olarak tanımlanan hayvanların, kısırlaştırılıp belediyelere kayıtları yapılarak sahiplerine verilip düzenli kontrolü sağlanmalı, üretim ve dövüşlerde kullanılan köpekler de kısırlaştırılıp oluşturulacak özel bakımevlerinde rehabilite edilmeli ve uygun durumda olanlar yuvalandırılmalıdır”

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber